okt
2015

Zelf je poppenhuis miniaturen maken

Zelf miniaturen maken kun je onder andere in poppenhuis workshops leren.De poppenhuishobby is op dit moment hartstikke populair. Vele mensen kopen volop miniaturen om een eigen miniatuur huis in te richten. Maar als je creatief bent ingesteld, dan zul je het waarschijnlijk veel leuker vinden om poppenhuis miniaturen zelf te maken. In dit artikel geven we daarom diverse tips voor als je dit wilt gaan doen.

Geschikte materialen om de miniaturen mee te maken

Je zult het misschien niet zeggen, maar je kunt enorm veel dingen gebruiken om poppenhuis miniaturen mee te maken. Denk hierbij aan flessendoppen, de ronde koppen die in deodorantrollers zitten, satéprikkers en ijsstokjes. Daarnaast kun je je poppenhuis verfraaien door gebruik te maken van bijvoorbeeld kaftpapier en vloerbedekking met hele fijne structuren.

Gereedschappen

In hobbywinkels kun je diverse soorten schuurpapier en handige gereedschappen (zoals bijvoorbeeld een boormachine, een zaagmachine en een vijl) kopen. Mensen die met grote regelmaat miniaturen maken voor in een poppenhuis zorgen vaak ook voor een speciale werkbank met daarop klemmen om de kleine miniaturen nauwkeurig vorm te kunnen geven. Sommige poppenhuisfanaten gebruiken zelfs kleine lijmklemmen om ervoor te zorgen dat diverse onderdelen die tegen elkaar aangelijnd worden zo netjes mogelijk kunnen opdrogen.

Benodigde kennis en vaardigheden

Voor het uitvoeren van bepaalde handelingen die je nodig hebt om zelf poppenhuis miniaturen te maken, is het handig als je specifieke vaardigheden bezit. Denk hierbij aan het mooi kunnen afschuren van je miniaturen en het heel precies kunnen afzagen van stukjes hout. Daarnaast is het boren in die miniatuur stukjes hout ook precisiewerk.

Wanneer je een technische opleiding hebt gevolgd, dan zou het maken van miniaturen je waarschijnlijk gemakkelijk vergaan. Wanneer je een dergelijke opleiding niet hebt gevolgd, hoeft dat echter nog geen probleem te zijn. Op bijvoorbeeld het videokanaal YouTube staan namelijk talloze video’s van poppenhuisfans die laten zien hoe je stap voor stap je eigen miniaturen kunt maken en hoe je de diverse gereedschappen dient te bedienen.

Het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn om zelf poppenhuis miniaturen te maken.Poppenhuis workshops

Zie je het echter niet zitten om zelf op zoek te gaan naar allerlei instructievideo’s? Dan is het volgen van poppenhuis workshops waarin je leert om je eigen miniaturen te maken wellicht een goed alternatief. Voor een impressie van dergelijke workshops kun je deze video bekijken.

Misschien denk je na het lezen van dit artikel dat je alleen al voor alle benodigde gereedschappen een flinke investering moet doen en je daarnaast vrij technisch moet zijn om de miniaturen voor in een poppenhuis zelf te kunnen maken. Besef dan dat er naast de ingewikkelde creaties ook zat poppenhuis miniaturen zijn die vrijwel iedereen in elkaar kan zetten.

Om het jezelf dus niet onnodig moeilijk te maken raden wij je aan om met eenvoudige miniaturen te beginnen, om vervolgens jezelf steeds verder uit te dagen met het maken van complexere onderdelen voor in je poppenhuis.